top of page
Helmi Kortetmaa

Liikunta-alan ja Mehtimäen alueen nykytila sekä tulevaisuuden tarpeet

Joensuun Mehtimäen alue on tärkeä liikunnan ja hyvinvoinnin keskus, jonka kehittäminen on yksi iso osa Itä-Suomen Liikuntaopiston SportEdu- ja Test Lab Mehtimäki -hankkeita. Keväällä 2024 toteutetussa kyselyssä kartoitimme liikunta-alan yrittäjien näkemyksiä liikunta-alan nykytilasta ja tulevaisuuden tarpeista Mehtimäen alueella. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi kyselyn tuloksia ja niiden vaikutuksia alueen liikuntapalveluiden sekä koulutusten kehittämiseen.



Kouluttautuminen liikunta-alalle


Kyselyn mukaan suurin osa liikunta-alalle hakeutuneista on valinnut tämän urapolun omasta liikunta- ja urheilutaustastaan sekä halustaan edistää muiden terveyttä ja hyvinvointia. Monille liikunta-ala on ollut luonnollinen valinta, koska henkilökohtainen kokemus liikunnan hyödyistä ja oma intohimo urheiluun ovat vaikuttaneet päätökseen.

 

Vastaajat korostavat, että koulutukseen hakeutumiseen ovat eniten vaikuttaneet koulutuksen tarjoamat kiinnostavat osa-alueet, käytännönläheinen opetus sekä kokeneet ja inspiroivat opettajat. Henkilökohtainen kiinnostus ja motivaatio ovat olleet merkittävimpiä tekijöitä liikunta-alalle kouluttautumisessa.



Vaikka suurin osa vastaajista ei ole kohdannut merkittäviä esteitä liikunta-alan koulutukseen hakeutumisessa, jotkut ovat raportoineet, että korkeat pääsyvaatimukset tai koulutuksen kustannukset ovat olleet haasteellisia. Näihin haasteisiin vastaaminen voi olla avainasemassa liikunta-alan koulutuksen saavutettavuuden parantamisessa.

 

Tällä hetkellä vastaajat ovat erityisesti kiinnostuneita liikunta-alan jatkuvan oppimisen mahdollisuuksista ja koulutuksista, joita voidaan suorittaa etänä tai hybridimallilla työn ohessa. Tällaisten koulutusten joustavuus ja käytännönläheisyys tarjoavat arvokasta tukea ammatillisen kehityksen tueksi.

 

Sisältöteemoista eniten kiinnostusta herättävät liikunta- ja urheilupsykologia sekä yksilövalmentaminen. Muita kiinnostavia aihealueita ovat kyselyn mukaan muun muassa liikunta- ja urheiluravitsemus, liikunta- ja urheilujohtaminen, liikunta- ja urheiluteknologia sekä yrittäjäosaamisen kehittäminen.




Muutostrendit liikunta-alalla


Kyselyssä ilmeni useita merkittäviä muutostrendejä, jotka vaikuttavat liikunta-alan yritystoimintaan ja koulutustarpeisiin.


Verkko- ja teknologiapainotteisuus


Nykyään liikunta-alan tuotteiden ja palveluiden on oltava hyvin esillä verkossa. Esimerkiksi liikuntapalveluiden infot, tuotekortit ja näkyvyys ovat keskeisiä tekijöitä, ja yritysten on mietittävä, kuinka niiden viestit tavoittavat kohderyhmät tehokkaasti. Myös teknologian integrointi koulutuksiin, joustavuus ja räätälöitävyys ovat nousseet keskeisiksi trendeiksi.


Asiakaskäyttäytymisen polarisoituminen


Arkiliikunnan vähentyminen on haaste, samalla kun verkkopalvelujen merkitys kasvaa. Vaikka lähikoulutukset ja kasvokkain tapahtuvat asiakaskohtaamiset ovat edelleen arvostettuja, yritykset harkitsevat yhä enemmän verkkovalmennusta ja tallennettuja liikuntatuokioita passiivisiksi tulonlähteiksi.


Arkiliikunnan vähenemisestä huolimatta myös yhä useammat ihmiset haluavat treenata urheilijamaisesti ilman kilpailuja, ja joillekin kovaa treenaaminen on nousemassa uudeksi trendiksi. Koulutusten tulee vastata tähän tarpeeseen ja tarjota tukea, joka yhdistää työ-, opiskelu- ja perhe-elämän sekä urheilun. Liikunnasta kiinnostuneet ovat valmiita investoimaan enemmän hyvinvointiinsa, mikä tarjoaa myös yrityksille uusia mahdollisuuksia.

 

 Taloudelliset ja yhteiskunnalliset haasteet


Nykyinen yhteiskunnallinen tilanne tuo haasteita taloudellisesti ja muuttuvan ikärakenteen myötä. Kustannusten nousu ja kuluttajien maksukyvyn heikentyminen vaikuttavat palveluiden hintatasoon. Vaikka tarve liikunta- ja hyvinvointipalveluille on suuri, yritykset kokevat, että kustannusten siirtäminen asiakashintoihin on haastavaa. Verkkoympäristössä etätyö ja massatuotanto ovat yleistyneet, mikä saattaa vähentää yksilöllisyyttä ja kokonaisuuden huomiointia.


Muutenkin myös monitieteisyys, yrittäjyys, kansainvälinen yhteistyö, kulttuuritekijät, ikääntyminen, ylipaino, ilmastonmuutos ja mielenterveys ovat tämän päivän yhteiskunnallisia trendejä, jotka voivat vaikuttaa liikunta-alan koulutusten kehittämiseen.

Näiden muutostrendien huomioiminen voi auttaa liikunta-alan toimijoita sopeutumaan muuttuviin tarpeisiin ja kehittämään palveluja, jotka vastaavat asiakkaiden ja alan kehityksen haasteisiin.



Liikunta-alan yhteistyömahdollisuudet ja kehityskohteet mehtimäellä


Kyselyn tulokset valottavat Mehtimäen alueen liikunta-alan yhteistyömahdollisuuksia ja kehityskohteita sekä paikallisten yritysten toiveita ja haasteita.

 

 Yhteistyömahdollisuudet ja verkostot


Noin 37 % vastaajista koki, että Mehtimäen alueella on ollut hyödyllisiä verkostoja ja yhteistyömahdollisuuksia, kuten Pohjois-Karjalan Liikunta (Pokali), Itä-Suomen Liikuntaopisto (ISLO), Mehtimäki Testlab, Itä-Suomen yliopisto ja muut koululaitokset. Näiden verkostojen avulla on saatu tukea ja yhteistyömahdollisuuksia liikunta-alan toimijoilta. Toisaalta 63 % vastaajista ei ole kokenut erityisiä hyötyjä alueen yhteisöistä, ja lisää kaivataan erityisesti liikunta-alan yritysverkostoja ja yhteistyömahdollisuuksia. Paikallisen yhteistyön merkitys yritysten menestykselle onkin todettu keskimäärin hyvin tärkeäksi.

 

 Vahvuudet ja haasteet


Mehtimäen alueen vahvuuksina koetaan sen keskeinen sijainti, luonnonläheisyys ja monipuoliset liikuntatilat. Haasteita ovat kyselyn mukaan puutteet yrittäjäkulttuurissa, yhteistyössä ja asiakkaiden maksuvalmiudessa sekä riittämättömät tilat. Korkeat vuokrakustannukset ja rajoitetut mahdollisuudet palvelutarjonnan laajentamiselle tuovat lisähaasteita.

 

Toiveita ja kehityskohteita Mehtimäelle


  • Yhteistyö ja keskustelu: Parempaa yhteistyötä toivotaan erityisesti suunnitteluvaiheissa, jossa tarpeiden kartoitus ja vastavuoroisuus voisivat edistää tulovirran luomista.

  • Tuki ja yrityssparraus: Tarve yrityssparraukselle ja tietoisuuden lisäämiselle alueen liikunnan ohjaamisen mahdollisuuksista on korostunut. Erityisesti ilmaiset tai edulliset tilat ovat toivottuja.

  • Urheilutilat ja -hotelli: Alueella toivotaan lisää urheilutiloja, kuten urheiluhotelli, joka mahdollistaisi majoittumisen, sekä ryhmäliikuntatiloja ja kuntosaleja, jotka ovat helposti saatavilla.

  • Fyysiset puitteet: Kehittämisen kohteena ovat muun muassa matalan kynnyksen liikkumistilat, toimitilat liikuntalaitosten yhteyteen, sekä lämmin ja edullinen tila kehonhuollon ohjaamiseen.


 Näin ollen SportEdun ja TestLabin kyselyn mukaan Mehtimäen alueella on potentiaalia kehittyä entistä vahvemmaksi liikunta- ja hyvinvointialan keskukseksi, kunhan huomioimme nykyiset haasteet ja kehityskohteet sekä lisäämme yhteistyömahdollisuuksia ja verkostoitumisen tärkeyttä.



Käy tutustumassa lisää sisarhankkeeseemme osoitteessa https://sportedu.fi/ !


12 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page