top of page

testaajien kynästä: Testaamisen kautta tietoa suorituskyvystä

Tuomas Karjalainen



Kuormitusfysiologia on tieteenala, joka tutkii kehon fysiologisia reaktioita fyysiseen rasitukseen tai harjoitteluun. Se keskittyy ymmärtämään, miten kehon eri järjestelmät, kuten sydän- ja verenkierto-, hengitys-, lihas- ja aineenvaihduntajärjestelmät, reagoivat ja sopeutuvat fyysisen kuormituksen vaatimuksiin. Kuormitusfysiologian tutkimuskohteita ovat muun muassa energiantuotanto, suorituskyvyn kehittyminen, kestävyys, elimistön sopeutuminen ja palautuminen harjoituksista. Kuormitusfysiologia toimii olennaisena osana urheiluvalmennusta, kuntoutusta, terveysliikunnan kehittämistä, tarjoten tärkeää tietoa siitä, miten suorituskykyä voidaan optimoida ja kehittää liikunnan avulla. 


testaaminen auttaa määrittämään ja optimoimaan fyysistä harjoittelua sekä edistämään suorituskyvyn kehittämistä turvallisesti

Fyysisessä testaamisessa kuormitusfysiologisten lainalaisuuksien ymmärtäminen on keskeistä, jotta ymmärretään mitä ollaan testaamassa. Fyysiset testit tarjoavat tärkeää tietoa elimistön toiminnasta ja sen reaktioista erilaisille kuormituksille. Analysoimalla testituloksia kuormitusfysiologian näkökulmasta ymmärretään miten erilaiset harjoitusinterventiot elimistöön vaikuttavat ja miten elimistö niistä toipuu. Testaaminen auttaa määrittämään ja optimoimaan fyysistä harjoittelua sekä edistämään suorituskyvyn kehittämistä turvallisesti. 


luotettavien tulosten saavuttamiseksi on tärkeää suorittaa testit standardoiduissa olosuhteissa

Kun tavoitteena on tehdä testaamista, jolla arvioidaan fyysisiä ominaisuuksia ja suunnitellaan harjoittelua, on avainasemassa testaamisen luotettavuus. Luotettavien tulosten saavuttamiseksi on tärkeää suorittaa testit standardoiduissa olosuhteissa käyttäen selkeitä ohjeistuksia siitä, miten testi suoritetaan (=testausprotokollat). Mitä koulutetumpi ja kokeneempi testin tekijä on sitä luotettavampia testien tulokset ovat. Sen vuoksi onkin erittäin tärkeää, että testaamiseen saadaan riittävää ohjausta ja neuvontaa ennen kuin sitä aletaan valmentajien toimesta toteuttamaan. Myös käytettävillä välineillä on merkitystä, korkeatasoisilla testausvälineillä saadaan aina tarkempia ja vertailukelpoisempia tuloksia.    





Testin tekeminen lähtee sen tarpeesta, mitä ominaisuutta halutaan testata? Testattavan terveyden tila tulee olla hyvä, eikä testaamiselle saa olla terveydellisiä vasta-aiheita. Testattavien on tärkeä olla fyysisesti ja psyykkisesti valmistautuneita, jotta tulokset ovat luotettavia. Testien toistettavuus ja johdonmukaisuus eri kertojen välillä on myös olennaista. Itse testaaminen on testattavalle merkittävin osa testiä, mutta testaajan työ alkaa vasta kun tulokset on saatu, asiantunteva tulosten analyysi ja tulkinta ovat välttämättömiä tarkoituksenmukaisten jatkotoimenpiteiden suunnittelussa. Kun nämä tekijät huomioidaan, testaamisen luotettavuus paranee, mahdollistaen paremman suorituskyvyn arvioinnin ja tehokkaampien toimenpiteiden kehittämisen. 


Hyvin suunnitellussa valmennuksessa testaaminen on suunnitelmallisuuden kulmakivi

Aina kun puhutaan laadukkaasta valmennuksesta, tulee sen laatua ja vaikuttavuutta pystyä tarkastelemaan säännöllisin väliajoin. Testaaminen antaa loistavan työkalun arvioida toimivatko harjoitteet niin kun on suunniteltu ja toivottu. Testaamisen ja sen dokumentoinnin kautta urheilijan kehittymisestä saadaan luotettava tietopankki, jota voidaan aina tarvittaessa tarkastella suhteessa valittuihin harjoitusinterventioihin. Se antaa valmentajalle tärkeää kokemusta harjoittelun vaikuttavuudesta ja opettaa tekemään oikeita ja vaikuttavia ratkaisuja. Urheilussa pienilläkin yksityiskohdilla on merkitystä, jonka vuoksi jokainen kivi on käännettävä. Hyvin suunnitellussa valmennuksessa testaaminen on suunnitelmallisuuden kulmakivi. 



Valmennuksen ja testauksen asiantuntija,

Teemu Leppämäki


Teemu on valmistunut fysioterapeutiksi Helsingistä vuonna 1996, jonka jälkeen hän on käynyt erikoistumiskoulutuksia ala- ja yläraajoihin sekä manipulatiiviseen fysioterapiaan (Maitland Concept©). Lisäksi Teemu on erikoistunut urheilufysioterapiaan ja häneltä löytyy valmentajan ammattitutkinto sekä valmentajan erikoiammattitutkinto. Vuosien varrella Teemu on systemaattisesti kehittänyt osaamistaan ja CV on jo seitsemän sivua (kuulemma liian pitkä).


Teemu toimii TestLab Mehtimäen valmennuksen ja testauksen asiantuntijan tehtävien lisäksi fysiikkavalmentajana useissa eri lajeissa sekä kouluttaa urheilufysioterapeutteja ja muita terveydenhuollon ammattilaisia.


"Urheilu on aina ollut iso osa elämääni. Olen harrastanut yleisurheilua, pesäpalloa, jääkiekkoa, salibandyä, jalkapalloa, sulkapalloa, pingistä, suunnistusta, hiihtoa ja vaikka mitä. Valmentamisen olen aloittanut jo nuorella iällä, kun valmensin pesäpallossa C-junioreita jo 90-luvun alussa. Asteittain valmennustoiminta siirtyi pesäpallon lisäksi yleisurheiluun ja fysiikkavalmennukseen useissa eri lajeissa."


"Niin urheilufysioterapiassa kun valmennuksessakin minulle on tärkeää ymmärtää, miksi asioita tehdään ja mihin tekemisellä pyritään. Työskentelytapani on vahvasti tutkimusnäyttöön perustuvaa, mikä mahdollistaa aina asioiden perustelun. Tiedän tämän olevan ärsyttävää, etenkin jos keskustelua käydään ”musta tuntuu” tai ”näin on aikaisemminkin tehty” -pohjalta. En vain koskaan ole tullut niin viisaaksi, että minun kannattaisi alkaa keksimään polkupyörää uudelleen. Suhtaudun työhöni intohimolla ja olen erittäin kunnianhimoinen. Olen syntynyt Pohjanmaalla, joten olen puheissani suora ja johdonmukainen."

 
 
 

Comments


FI_Co-fundedbytheEU_RGB_WHITE (1).png

Mehtimäen hyvinvoinnin ja liikunnan testausasema -hankekokonaisuus on Euroopan unionin osarahoittama (JTF-rahasto).

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page